De functies

Een mannelijk geslachtsdeel heeft twee functies. Deze functies zijn:

  1. Om te plassen. De penis is namelijk een verlengstuk van de plasbuis. De plasbuis zorgt ervoor dat urine het lichaam kan verlaten. Het zorgt er ook voor dat jongens staand kunnen plassen.

  2. Voortplanting. Wanneer hormonen door het lijf gaan en de penis in een opgewonden stand komt te staan, is het mogelijk om geslachtsgemeenschap te hebben. Door de penis worden namelijk zaadcellen vervoert en kan een vrouw zwanger gemaakt worden. De zaadcellen komen zo namelijk bij de eicellen van de vrouw terecht. Komen de zaadcel en eicel bij elkaar? Dan kan er een bevruchting ontstaan en raakt de vrouw zwanger.

De werking van de penis

Zoals hierboven al genoemd is, heeft de penis eigenlijk twee hoofdfuncties. Als eerste om te kunnen urineren en als tweede om te zorgen dat voortplanting mogelijk is.

Urineren

Plassen is een vitale functie van een geslachtsorgaan. Bij jongens wordt dit gedaan door de penis. Als de blaas vol zit met urine krijg je het gevoel dat je moet gaan plassen. Het plasgevoel dat je krijgt, kan opgelost worden door de urine te lozen door te plassen. De urine kun je via de urinebuis van de penis lozen.

Paren

Bij de voortplanting bij mannen zijn de zwellichamen enorm belangrijk. Deze worden namelijk opgevuld met bloed wanneer een man in een opgewonden toestand raakt. De aders in de penis zijn dan afgesloten waardoor de penis in een erectie komt. Deze opzwelling zorgt er ook voor dat er tijdens de geslachtsgemeenschap geen mogelijkheid is om urine te verliezen. De zwelling zorgt er namelijk voor dat je urinewegen worden geblokkeerd.

Tijdens een erectie kan er, door de juiste stimulatie, een orgasme ontstaan. Tijdens dit orgasme ejaculeert de man. Dit wordt ook wel een zaadlozing genoemd. Tijdens dit proces wordt er prostaatvocht en zaadcellen de urineleiders in gedwongen.