Hoe ontstaan erectieproblemen?

Er zijn verschillende redenen waarom je geen erectie kunt krijgen of deze kunt behouden. Omdat dit een taboe is, praten mannen hier niet graag over. Het lijkt daarom alsof je één van de weinige bent die met dit probleem rond loopt. Toch loopt een groot deel van de bevolking hiermee rond. Wij bespreken hier een aantal oorzaken die ervoor zorgen dat je erectieproblemen ervaart.

  1. Ouderdom. Iedereen wordt ouder. Het ouder worden gaat vaak gepaard met lichamelijke veranderingen. Voorbeelden van ouder worden die invloed hebben op het lichaam zijn bijvoorbeeld de tijd dat je lichaam nodig heeft om een erectie te krijgen, het minder hard worden van de penis of het minder lang behouden van een erectie. Daarnaast kun je door de ouderdom ook minder intense orgasmes ervaren of minder zin hebben in seks.

  2. Bang zijn voor nog een erectiestoornis. Heb je al vaker een erectiestoornis gehad? Dan kan het zijn dat je bang bent om dit nog eens te krijgen. Door de angst in je hoofd is de kans groot dat zo'n erectiestoornis nog eens zal plaatsvinden. Daarnaast zorgt de schaamte ervoor dat een erectie uit kan blijven.

  3. Onzekerheden. Ook onzekerheden over het lichaam, seksuele prestaties of je relatie kan ervoor zorgen dat je geen erectie kunt krijgen.

  4. Ben je ontevreden over je relatie? Dan is de kans groter dat je geen erectie kunt krijgen.

  5. Veranderingen bij je partner. Als je partner lichamelijke veranderingen doorgaat kan het zijn dat je extra voorzichtig bent. Ben je bijvoorbeeld bang om je partner pijn te doen, dan kan de kans op een erectieprobleem groter zijn.

  6. Een ongezonde leefstijl. Ook een ongezonde leefstijl kan problemen veroorzaken. Bij roken, overgewicht, diabetes, te hoog cholesterol gehalte, overmatig alcohol gebruik, een hoge bloeddruk, drugs en medicijngebruik kunnen er erectieproblemen aan het licht komen.

  7. Het accepteren van eigen seksuele voorkeur. Het kan zijn dat jij je eigen seksuele voorkeuren niet accepteert. Dit kan gevolgen hebben op je erecties.

  8. Prestatiegerichte seks. Ben je erg prestatiegericht en wil je bijvoorbeeld een orgasme krijgen, dan kan dit invloed hebben op je erectie. Je gaat prestatiegericht om met de seks in plaats van dat je plezier hebt met elkaar.

  9. Voorgaande partners. Heb je net een relatie verbroken, heb je een nieuwe partner of is je partner komen te overlijden? Dan kan het zijn dat je erectieproblemen ervaart. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je de vorige partner nog niet hebt los kunnen laten of door een onzekerheid in je nieuwe relatie.

Wat kun je aan erectieproblemen doen?

Erectieproblemen kunnen op verschillende manieren aangepakt worden. Dit is natuurlijk afhankelijk van de oorzaak. Vaak kun je door hulp van een huisarts de oorzaak achterhalen. Daarnaast zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om erectieproblemen te voorkomen.

Als eerste is het goed om een gezonde levensstijl te hebben. Ga dus regelmatig sporten en eet gezond. Daarnaast is het ook goed om je psychische gezondheid in balans te houden. Zorg er dus voor dat je dingen uitspreekt en hulp zoekt wanneer dit nodig is. Stopt daarnaast met roken, verminder alcoholgebruik en zorg dat je wat kilo's kwijt raakt als je overgewicht hebt.

Er zijn ook een aantal ziektes die ervoor zorgen dat je erectieproblemen ervaart. Hier kun je meestal niets aan doen en is medicijngebruik nodig. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook erectiepillen die kunnen helpen met het krijgen van een erectie.

Verder kun je ook bespreken met je partner wat je prettig of moeilijk vindt. Door aan te geven welke positieve prikkels er voor jou gelden, kan het gevolg zijn dat erectieproblemen enorm verminderen.

Hulpmiddelen die je kunt gebruiken

Naast de bovengenoemde acties kun je ook hulpmiddelen gebruiken om een erectie te krijgen of langer vast te houden. De erectiepil is er hier eentje van. Echter kun je ook gebruik maken van een penis-vacuümpopje. Deze zorgt ervoor dat er bloed naar de penis stroomt en hierdoor tot een erectie komt. Verder kan er met een penisring om de basis van de penis ervoor gezorgd worden dat de penis langer stijf blijft.

Ervaar je veel stress of is de oorzaak psychisch. Dan is het goed om de juiste hulp te zoeken. Je kan bijvoorbeeld hulp vragen van een psycholoog of zorgen voor ontspanning in je leven. Wil je graag verdere hulp op psychisch gebied? Zorg dan dat je contact opneemt met je dokter of huisarts. Deze zal je naar de juiste mensen doorverwijzen.