Wat is genderdysforie?

Bij genderdysforie hebben mensen een enorm sterk gevoel van ontevredenheid met het geslacht waarmee ze geboren zijn en moeten opgroeien. Dit stukje gender staat haaks op hoe zij zich voelen en hoe ze zich willen uiten. Sommige van deze genderdysforie varianten kunnen er zelfs voor zorgen dat iemand depressief of angstig wordt.

Het begrip gender is daarnaast ook nog eens erg breed. Gender heeft er namelijk mee te maken hoe iemand zichzelf ervaart. Dit heet ook wel genderidenditeit. Verder heeft het er ook mee te maken hoe ander omgaan met deze genderverschillen en genderrollen. Hierdoor zul je veel verschillende soorten mensen zien met genderdysforie, ze uiten zich namelijk allemaal op hun eigen manier.

  • Sommige mensen leven voor een klein gedeelte van hun leven in het wensgeslacht. Dit houdt in dat het maar kleine stukjes tijd of in een kleine kring gebeurt.

  • Andere leven genderneutraal en kiezen hierdoor ervoor om niet man of vrouw te zijn.

  • Verder zijn er ook mensen die compleet leven in het wensgeslacht. In hun dagelijkse leven dragen ze dus de gewenste kleding, passen ze hun gedragingen aan en kan voornaam verandert worden.

  • Dan zijn er nog mensen die kiezen voor een lichamelijke behandeling. Op deze manier past het lichaam beter bij het gewenste gender waarin ze willen leven.

Problemen die je tegenkomt met genderdysforie

Het hebben van genderdysforie kan ervoor zorgen dat je een erg ingewikkeld leven kan leiden. Het kan namelijk een enorme druk geven op je leven en dat van de mensen op je heen. Je kan bijvoorbeeld je schamen, onbegrip hebben of zelfs een periode van rouw hebben.

Genderdysforie kan voor de volgende problemen zorgen:

  • Het gevoel hebben dat je onbegrepen bent.

  • Benadrukken van de kenmerken van je biologische geslacht.

  • Het afsluiten voor je omgeving.

  • Moeilijk contact leggen met je eigen lichaam.

Hierdoor kun je een enorm eenzaam gevoel krijgen. Het is daarom van groot belang dat je aan deze genderdysforie iets doet. Het is beste is om contact op te nemen met je dokter. Deze kan je namelijk verder helpen met dit ongewenste gevoel.

Het verschil tussen genderdysforie, transgender en transseksueel

Veel mensen denken dat genderdysforie hetzelfde is als transseksueel of transgender zijn. Echter is dit niet het geval. Ben je transseksueel? Dan heb je een grote afkeer tegen je geboortegeslacht. Bij deze vorm wil je het liefste zo snel mogelijk een behandeling ondergaan, zodat je eruit ziet als het gender waar jij je in thuis voelt. Dit proces wordt uitgevoerd met hormonen en één of meerdere operaties.

Genderdysforie is iets anders. We spreken hiervan wanneer het geslacht waarin je geboren niet overeenkomt met het hoe jij jouw geslacht ervaart. Dit hoeft niet per definitie te betekenen dat je ook echt een medische ingreep wilt laten uitvoeren om het gewenste geslacht te krijgen. Vaak kan het zelfs al verholpen worden door het dragen van andere kleding.

Transgender is dan weer een overkoepelende term die voor vele verschillende soorten en vormen van gender gebruikt worden. Deze betekenis is dan ook letterlijk 'tussen twee genders in'. Hierdoor kun jij je man als vrouw voelen, je kunt je een vrouw voelen in een mannen lichaam of man voelen in een vrouwen lichaam. Onder de term transgender vallen dus ook travestieten, mannelijke vrouwen, vrouwelijke mannen en genderneutrale mensen.

Genderdysforie bij kinderen en jongeren

Niet alleen volwassenen kunnen genderdysforie hebben. Dit fenomeen komt namelijk op iedere leeftijd voor. Het is zelfs vaak zo dat kinderen op jonge leeftijd al het gevoel kunnen hebben dat ze niet in het juiste lichaam geboren zijn of zich niet comfortabel voelen in hun eigen lichaam. Zorg er dan als ouders voor dat je dit met je kind bespreekt. Dit gevoel kan namelijk tijdelijk zijn. In sommige gevallen kan het namelijk voorkomen dat deze gevoelens verdwijnen naarmate het kind ouder wordt. Kinderen en jongeren die met genderdysforie kampen, kunnen speciale hulp krijgen waarbij ze op de juiste manier begeleid worden.