Wat is sperma?

Sperma is een vloeistof die bestaat uit zaadcellen en zaadvocht. Mannen zullen daarom sperma hebben dat bestaat ui 1 tot 3% zaad en de rest zal vocht zijn. In de penis wordt het zaad gecombineerd met zaadvocht dat ontstaat in de prostaat en zaadblaasjes. Zaadcellen worden aangemaakt in de ballen van de man. Hierna zal het zaad zo'n 1 tot 2 weken in de bijbal blijven en is het klaar voor zaadlozing.

De samenstelling van het zaad

Het sperma van een man bestaat uit zaadcellen en vocht. Maar niet ieder sperma is goed genoeg om een vrouw zwanger te maken. Waar moet het zaad aan voldoen en waar moet het uit bestaan? Normaliter bestaat een zaadlozing uit 100 tot 200 miljoen zaadcellen in een hoeveelheid van 2 tot 6 milliliter. Toch kan deze hoeveelheid minder zijn en toch voldoende zijn voor het sperma.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft hier onderzoek naar gedaan en een aantal minimale waarden vastgesteld. Op deze manier weet je of je gezond zaad hebt in één zaadlozing. Een minimale hoeveelheid van 1,5 milliliter sperma is nodig. Daarnaast moeten er zo'n 15 miljoen cellen per milliliter aanwezig zijn en heeft het ongeveer 39 miljoen zaadcellen nodig om gezond te zijn. Zo'n 40% van de cellen moeten bewegen waarvan zo'n 32% van de cellen een goede bewegelijkheid moeten hebben. Verder moet het sperma zo'n 58% levende cellen bevatten en er moet 4% goed gevormde cellen hebben.

Dit houdt dus in dat er in het zaad voldoende levende cellen met een normale vorm aanwezig moeten zijn. Verder moeten ze goed kunnen bewegen op een efficiënte manier. Dit is allemaal nodig om van de bijbal af te reizen naar de eicel van de vrouw.

Levensduur van zaad

Zaad heeft verschillende momenten in levensduur. Als eerste is er het zaad dat in de bijbal zit. Als er geen zaadlozing plaats vindt, kan het zaad ongeveer een maand in de bijbal blijven zitten. Na deze maand worden de zaadcellen weer afgebroken door het lichaam.

Bij een ejaculatie is de levensduur anders. Sperma dat niet in de vagina terecht komt, heeft een levensduur van zo'n 5 minuten. Hierna sterven de zaadcellen af en is het zaad niet meer vruchtbaar. Komt het sperma wel in de vagina terecht? Dan kunnen spermacellen nog zo'n 24 tot 48 uur blijven leven in de baarmoeder.