De oorzaken

De ziekte van Peyronie komt maar bij een klein deel van de mannelijke bevolking voor. Dit is meestal bij zon 0,4% tot 9% van de bevolking. Er zijn twee verschillende theorieën voor het ontstaan van deze ziekte. De meest geaccepteerde verklaring is echter dat er littekenweefsel ontstaat door het veelvuldig hebben van kleine verwondingen aan de wand van de zwellichamen. Weefsel kan gaan ontsteken en hierdoor wordt het een harde, verkalkte of verlittekende plek. Dit noemen ze ook wel plaque. Door deze plaque kan er een verkromming ontstaan.

Zwellichamen zullen tijdens een erectie vollopen met bloed. Er komt daarom veel druk te staan op deze zwellichamen en hierdoor hebben deze zwellichamen een stevige wand van bindweefsel nodig. Gelukkig is bindweefsel normaliter goed rekbaar en erg stevig. Echter kan er door allerlei oorzaken een verkalking ontstaan. Deze verkalking kan zeer pijnlijk zijn. Door deze verkalking is er minder elasticiteit in de penis en kunnen de zwellichamen moeilijker de druk van het bloed opvangen. Wanneer deze verkalking aan één zijde gebeurt, zal de penis een kromming vertonen.

Het verloop van de ziekte

Deze ziekte verloopt bij iedereen anders. Hierdoor kan het zijn dat je tussen de 30 en 50% van de patiënten valt waarbij de verkromming verergert. Echter is er ook zo'n 47 tot 67% waarbij de ziekte zelfs stabiliseert. Daarnaast is er ook nog 3 tot 13% waarbij er een spontane verbetering is te zien. Echter is dit laatste bij vele vaak niet mogelijk. Als er eenmaal plaque zich gevormd heeft in de zwellichamen, is het erg moeilijk om dit weer weg te krijgen. Een gemiddelde van ongeveer 12 maanden is er nodig voordat de kromstand gestabiliseerd wordt en zich niet meer kan verergeren. Patiënten die geholpen worden aan deze ziekte hebben een goed vooruitzicht. Zo'n 90% verklaart namelijk dat de pijn compleet verdwijnt.

Plaque

Een verkalkt stuk bindweefsel in de zwellichamen noemen we plaque. Plaque kan in 12 maanden ontstaan en daarna verharden. Hierna kan het niet meer veranderen en ontstaat er een kromstand. In de zwellichamen kunnen meerdere plaques voorkomen. Ieder van deze verkalkingen zorgt voor een soort kromming in de penis. Als deze plaques samen zorgen voor de vorm van de penis.

De symptomen van de ziekte

Er zijn een aantal symptomen die ervoor zorgen dat je deze ziekte kunt herkennen. Als eerste is er natuurlijk de afwijkende vorm en kromming in de penis. Daarnaast gaat deze ziekte vaak gepaard met een verminderde functie van de penis. Geslachtsgemeenschap kan moeilijk gaan, pijn doen of helemaal onmogelijk zijn. Verder kan de kromstand ervoor zorgen dat je erectieproblemen krijgt. Als laatste symptoom kun je zelfs gevoelsvermindering ervaren in de eikel of pijn krijgen bij een erectie.

De behandeling van de ziekte van Peyronie

Er zijn diverse therapieën beschikbaar om de groeiende verkalking tegen te houden. Deze hebben echter nog geen bewezen effect vertoond. Veel doktoren en urologen raden daarom aan om te wachten tot de verkalking uitgegroeid is. Nadat de verkalking gestopt is, kan deze operatief gecorrigeerd worden.

Verder kunnen mensen met de ziekte van Peyronie ook in een vroeg stadium medicijnen krijgen. Deze medicijnen worden gegeven om de ziekte snel te kunnen behandelen. Houdt er wel rekening mee dat de effectiviteit van deze behandelingen niet wetenschappelijk bewezen zijn en dat er misschien toch een operatieve ingreep gedaan moet worden.