Wat is een orgasme?

Een orgasme kan ook anders genoemd worden. Een ander woord hiervoor is klaarkomen. Dit wordt ook wel een climax genoemd waarbij de seksuele spanning in het menselijk lichaam wordt ontladen. Orgasmes kunnen op verschillende manieren opgewekt worden. Dit zijn allemaal stimulaties van uitwendige geslachtsorganen. Dit kan dus gedaan worden door masturbatie of seksueel contact.

Een orgasme is voor jongens anders dan bij meisjes. Wanneer een jongen een orgasme krijgt, is er een zaadlozing. Tijdens dit orgasme komt er een witte vloeistof uit de penis. Bij een orgasme is je penis stijf en trekken je spieren samen. Bij het krijgen van een orgasme is de penis erg gevoelig en kunnen sommige delen zelfs van de penis zelfs pijn doen bij aanraking.

Wat gebeurt tijdens een orgasme bij mannen

Mannen komen op een andere manier klaar dan vrouwen. Hierdoor zijn orgasmes ook anders. Opwinding wordt daarom ook anders zichtbaar bij mannen. Bij mannen is dit namelijk in de vorm van een erectie. Bij een erectie worden de zwellichamen van de penis gevuld met bloed waardoor de penis stijf wordt. Vlak voordat het orgasme plaats vindt, vult de urinebuis zich met sperma, zodat dit tijdens het orgasme de penis uit komt. Echter is het ook mogelijk om zonder sperma klaar te komen. Dit wordt ook wel een droog orgasme genoemd.

Bij mannen schokt de penis, balzak en anus tijdens een orgasme. Daarnaast is er een zaadlozing. Mannen hebben tijdens het klaarkomen geen controle meer over de spieren in het lichaam. Hierdoor kan het hele lichaam schokken. Als laatste kunnen mannen geluiden maken tijdens een orgasme. Het orgasme van een man duurt ongeveer 3 tot 10 seconden en de meeste mannen hebben hierna een herstelperiode nodig van een paar minuten of uren. Tijdens deze periode is het voor mannen niet mogelijk om een nieuw orgasme te krijgen.

Het vrijkomen van hormonen

Bij een orgasme komen er allerlei hormonen vrij die een goed effect hebben op het lichaam. Hormonen die vrijkomen tijdens een orgasme zijn endorfine, dopamine en oxytocine. Het hormoon endorfine zorgt voor een kalmerend effect en geeft je een geluksgevoel. Oxytocine is een knuffelhormoon dat voor de gevoelens liefde en verbondenheid zorgt. Daarnaast is het ook een hormoon dat zorgt voor ontspanning. Dopamine is een hormoon met een klein verslavend gevoel.