De vijf belangrijkste geslachtsziekten

Zoals hierboven genoemd wordt, zijn er de vijf meest belangrijke geslachtsziekten waarop je getest kunt worden. Deze soa's zijn gonorroe, chlamydia, hepatitis B, syfilis en HIV. De klachten en symptomen kunnen per ziekte verschillen. Echter zijn er wel een aantal veelvoorkomende klachten en symptomen die je bij ieder van deze krijgt. Helaas geven deze soa's geen duidelijke klachten waardoor ze soms onopgemerkt blijven. De meest voorkomende soa in Nederland is chlamydia.

Welke klachten kan een soa opleveren?

In Nederland zijn er zo'n tien soa's te onderscheiden van elkaar. Sommige van deze geslachtsziekten lijken vanzelf over te gaan. Echter is dit niet waar. Deze ziektes kunnen onopgemerkt hun gang gaan in je lichaam waarna ze in een later stadium ineens voor extreme klachten kunnen zorgen. Door te lang te wachten met naar de dokter te gaan, kan het zelfs voorkomen dat je een infectie krijgt van je prostaat of zelfs kan leiden tot een zaadbalontsteking.

Er zijn een aantal verschijnselen waar je op moet letten wanneer je seks zonder condoom hebt gehad:

  • Jeuk aan de penis of anus.

  • Afscheiding uit de penis.

  • Gezwollen klieren in de liezen.

  • Pijn in één van de ballen of in de onderbuik.

  • Een branderig gevoel tijdens het plassen of de seks.

  • Blaasjes, zweertjes of wratjes. Deze kunnen in, op of rondom de penis, mond of anus zitten.

Natuurlijk verschillen deze verschijnselen per soa en ook de klachten en symptomen komen per soa op een ander moment tevoorschijn. Als je één of meerdere van deze verschijnselen hebt, kun je het beste even contact opnemen met je dokter. Doe dit ook wanneer je twijfelt. Het is dan erg verstandig om je te laten testen op de twee meest voorkomende soa's Chlamydia en Gonorroe.