Het bekendste, beruchtste en populairste hormoon dat we kennen is testosteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat mannen stoer, sportief, potent, sterk, sexy en kaal maakt. Verder kan testosteron er ook voor zorgen dat je er agressief en asociaal van wordt. Testosteron is een hormoon. Dit hormoon is meer aanwezig bij mannen. Toch maken ook vrouwen testosteron aan.
Hormonen dienen als een soort schakelaars. Deze schakelaars bevatten allemaal gespecialiseerde stofjes die ervoor zorgen dat er diverse processen in het lichaam aangewakkerd worden. Een hormoon kan hierdoor bijvoorbeeld functies in het lichaam regelen. Het grootste deel van de hormonen wordt gevormd in de klieren die stofjes afgeven. Via het bloed worden deze hormonen door het lichaam naar de juiste plek gestuurd.
Het hormoon testosteron heeft meerdere functies. Wij bespreken hier de verschillende functies per stuk, zodat je een goed beeld krijgt waar het lichaam allemaal testosteron allemaal voor nodig heeft.
Testosteron zorgt ervoor dat je groeit. Het hormoon heeft een invloed op lateralisatie. Lateralisatie is de specialisatie of dominantie van een hersenhelft. Bij kinderen ontbreekt deze dominante hersenhelft nog. Hierdoor zijn kleine kinderen nog niet rechts of linkshandig. Dit komt pas tevoorschijn bij hun zesde levensjaar. Verder geeft deze specialisatie kinderen ook de voorkeur aan verschillende talenten.
Verder zorgt testosteron ervoor dat jongens zich ontwikkelen tot man. Dit begint al voordat het kind geboren is. In het embryo worden namelijk de mannelijke geslachtsorganen gevormd. Tijdens de puberteit zorgt het ervoor dat deze geslachtsorganen verder ontwikkelen. Denk hierbij aan het ontstaan van beharing over het hele lichaam, een lagere stem, het groeien van de penis en balzak en het ontwikkelen van meer spieren.
Verder zorgt testosteron er ook voor dat de seksualiteit ontwikkeld word. Als de man volgroeid is zorgt testosteron ervoor dat de mannelijke kenmerken zichtbaar blijven. Daarnaast zorgt testosteron er ook voor dat sperma aangemaakt wordt.
Naast de aanmaak van sperma, heeft testosteron ook invloed op je libido. Een andere omschrijving voor libido is de zin in seks. Het is daarom niet heel vreemd dat mannen vaker zin hebben in seks dan vrouwen.
Testosteron heeft verder ook een invloed op je energiehuishouding. Mannen met een hoger testosterongehalte op een oudere leeftijd zullen dus meer energie hebben om activiteiten uit te voeren.
Hoe ouder je wordt, hoe meer testosteron afneemt in je lichaam. Dit is op vele manieren zichtbaar. De meest zichtbare variant is in de spiermassa. Bij oudere mannen neemt de spiermassa af. Daarnaast zal het afnemen van testosteron er ook voor zorgen dat een man een minder hoog libido zal hebben. Ook het kortetermijngeheugen en slaapproblemen hebben een verband met dit hormoon.
Verder worden er ook verbanden aangetoond tussen het testosteron hormoon en diverse kwalen tijdens de ouderdom. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij osteoporose (ook wel botontkalking genoemd), aderverkalking, een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, overgewicht en een bloedsuikerspiegel die afwijkt.
Als puber heb je vaak last van puistjes. Testosteron is hier de boosdoener van. Het heeft namelijk invloed op de talgproductie van het lichaam. De ene heeft er meer last van dan de ander. Dit ligt geheel aan het testosterongehalte in het lichaam.
Verder kan testosteron zich omzetten in dihydrotestosteron. Dit is een hormoon dat invloed kan hebben op de groeisnelheid van je haren. Daarnaast heeft het ook effect op hoe snel je haren volgroeid zijn. De gevoeligheid in dit volgroeid proces is helaas erfelijk bepaald. Dit hormoon kan ervoor zorgen dat je haren maximaal enkele maanden groeit wanneer het hormoon in grote hoeveelheden aanwezig is.
Als je te weinig testosteron in je lichaam hebt, kun jij je minder prettig voelen. Het kan ervoor zorgen dat je minder zin hebt in seks, je spieren slinken, botten ontkalken of lichaamsbeharing verminderd. Als dit in de weg komt te staan van je dagelijks leven, kan je bij een dokter testosteronpreparaten krijgen. Deze preparaten kunnen in diverse manieren voorgeschreven worden. Je kan extra testosteron toenemen in de vorm van pillen, gel of injecties. De preparaten zorgen ervoor dat het testosterongehalte gelijk blijft. Let er wel op dat testosteron de kans vergroot op prostaatkanker.