Wat is een besnijdenis?

Een besnijdenis is het verwijderen van de voorhuid van de penis van een jongen. Er zijn verschillende namen voor dit. Naast besnijdenis kan het namelijk ook nog een circumcisie heten. Door deze besnijdenis is de eikel van de penis ontbloot. Het laten besnijden van een penis kan verschillende redenen hebben.

Waarom besnijden?

Het laten besnijden van de penis kan op verschillende gronden gedaan worden. Als eerste zijn er een aantal religies die hier hun redenen voor hebben. Zo worden penissen van joodse en islamitische jongens besneden. Dit wordt volledig uit religieuze redenen uitgevoerd.

Verder zijn er ook nog hygiënische redenen. Deze keuze wordt overwogen wanneer iemand zijn penis graag makkelijk schoon wilt blijven houden. Onder de voorhuid kan namelijk vuiligheid blijven zitten.

Ook kan het zijn dat besnijdenis nodig is om medische redenen. Er zijn namelijk een aantal medische zaken waarbij het besnijden van de penis uitgevoerd moet worden. Wij hebben ze hier voor je op een rijtje gezet.

  1. Phimosis. Dit is een probleem waarbij de voorhoud een vernauwend effect heeft op de penis. De voorhuid kan hierdoor moeilijk of niet teruggetrokken worden over de eikel. Hierdoor kunnen ontstekingen ontstaan.

  2. Paraphimosis. Bij dit probleem is de voorhuid van de penis al teruggetrokken. Hierna is het gaan opzwellen waardoor de voorhuid niet meer terug over de eikel heen kan.

  3. Terugkerende ontstekingen bij de eikel. Een ander woord hiervoor is balanitis. Balanitis is een ontsteking van de voorhuid en eikel. Blijft deze ontsteking terugkomen? Dan is de enige oplossing een besnijdenis.

  4. Preventieve medische handeling. Ben je bang voor een tal van infectieziekten? Dan kun je deze voorkomen door je voorhuid weg te laten halen.

Daarnaast kan een besnijdenis ook uitgevoerd worden voor seksuele redenen. Het besnijden van de penis kan er namelijk voor zorgen dat vroegtijdige zaadlozingen en een te lange voorhuid verleden tijd zijn.

Als laatste zijn er ook nog de esthetische redenen. Sommige mannen en vrouwen vinden een besneden penis er namelijk mooier uitzien dan een onbesneden penis. Echter zullen mannen met deze reden ook één of meerdere van deze andere redenen een rol spelen. Denk hierbij aan de seksuele en hygiënische redenen bijvoorbeeld.

Wanneer wordt iemand besneden?

Een besnijdenis kan op ieder moment uitgevoerd worden. Hierdoor kunnen kinderen al op jonge leeftijd besneden worden. Bij de Islam en het Jodendom worden daarom kinderen kort na de geboorte of tijdens een speciaal feest. Vaak wordt er met deze religies een jongen besneden voor zijn pubertijd. Ook op latere leeftijd kan een jongen of man besneden worden. Wanneer er problemen ervaren worden, kan dit een goede oplossing zijn.

Welke veranderingen ervaar je?

Mensen die hun penis laten besnijden, zullen een aantal veranderingen ervaren. Als eerste is het schoon houden van de penis een stuk makkelijker. Daarnaast zijn er ook op seksueel gebied een aantal veranderingen te zien. De grootste verandering is te zien op het gebied van gevoeligheid. Bij een onbesneden penis is de eikel namelijk beschermd door de voorhuid. De eikel is hierdoor zacht. Heb jij je penis besneden? Dan is de eikel altijd zichtbaar. Om de eikel dan toch te bescherming, is de hoornlaag van de eikel dikker. Hierdoor is de eikel minder gevoelig. Een gevolg hiervan is dat het langer kan duren voordat je klaarkomt.